Asociația Prosumatorilor critică proiectul contractelor flexibile

Scris de | 24 July, 2025
Asociația Prosumatorilor critică proiectul contractelor flexibile

Asociația Prosumatorilor critică planul Ministerului Energiei de a introduce proiectul contractelor flexibile de racordare.

Acesta ar permite limitarea injectării și consumului de energie în rețelele congestionate sau insuficient modernizate, potrivit asociației.

„Această abordare – prezentată drept o soluție temporară pentru rețelele slabe și neactualizate – reprezintă, de fapt, o raționalizare mascată a energiei, aplicabilă tuturor: prosumatori, consumatori casnici și industriali deopotrivă”, afirmă APCE într-un comunicat.

Reprezentanții asociației acuză ministerul că „specialiștii săi, ocazional depășiți profesional și subcontractând elaborarea OUG-urilor către firme de consultanță, aleg doar ce le convine din directivele europene impuse de la Bruxelles”.

Potrivit APCE, Directiva (UE) 2024/1711, care vizează eficientizarea pieței de energie electrică a UE, stabilește obiective clare: integrare reală a surselor regenerabile, conectivitate flexibilă, protecția consumatorilor și pieței de retail, precum și mecanisme de sprijin în perioadele de criză a prețurilor. Însă:

„Ministerul ignora majoritatea acestor obiective și preia selectiv doar ceea ce consideră convenabil, într-o formă redusă și trunchiată”, în loc să transpună integral directiva, a cărei implementare parțială era programată pentru 17 ianuarie 2025.

Asociația Prosumatorilor spune că prin proiectul contractelor flexibile se dorește raționalizarea energiei

În loc să finanțeze modernizarea infrastructurii, ministerul propune, susțin cei de la APCE, o soluție regresivă: blocarea accesului la energie pentru toți jucătorii de pe piață – de la prosumatori, la consumatori casnici și industriali.

Asociația mai amintește că directiva permite statelor membre să stabilească prețuri temporar limitate pentru gospodării, IMM-uri și consumatori vulnerabili – opțiune absentă din proiectul actual.

„Faptul că România are al patrulea cel mai mare preț al energiei din Europa după liberalizare nu constituie oare o criză pentru consumatori?”, mai atrag ei atenția.

În opinia APCE, planul ministerului „legalizează incompetența și cronica lipsă de investiții în rețelele de distribuție”, contravenind principiilor de nediscriminare și acces echitabil și punând în pericol tranziția energetică și implicarea activă a cetățenilor în producția și autoconsumul de energie verde.

„Raționalizarea consumului de energie în locul modernizării rețelelor este o direcție periculoasă, care riscă să submineze definitiv încrederea în politicile publice din sectorul energetic.”

Și, spune APCE în final: „În termeni simpli, propunerea Ministerului Energiei sună cam așa: ‘Câte puțin energie pentru fiecare, ca să ajungă la toți.’”