Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Normele metodologice pentru exceptarea de la plata tarifelor reglementate aplicate energiei electrice stocate și ulterior reintrodusă în rețea.
Potrivit unui comunicat al ANRE, scopul principal al acestei reglementări este eliminarea dublei taxări a energiei stocate, un obstacol semnificativ în calea dezvoltării tehnologiilor de stocare – esențiale pentru echilibrarea sistemului energetic și integrarea producției din surse regenerabile.
‘Nu putem construi un sistem energetic echilibrat și rezilient cu reguli care penalizează inovația. Prin această reglementare, transmitem un semnal clar investitorilor: România susține stocarea de energie, nu doar ca opțiune tehnologică, ci ca pilon al tranziției energetice’, a declarat președintele ANRE, George Niculescu.
Practic, reglementarea prevede scutirea de la plata tarifelor de transport (componenta de extragere), distribuție și serviciilor de sistem pentru energia electrică stocată și reintrodusă în rețea; scutirea de la plata certificatelor verzi; introducerea de obligații clare de raportare a cantităților de energie stocate de către operatorii de rețea; implementarea unei proceduri unitare, aplicabile deopotrivă operatorilor concesionari și neconcesionari.
‘Scutirea se aplică strict pentru energia înmagazinată și reintrodusă în rețea. Pentru consumul propriu al instalației de stocare, inclusiv pierderile tehnologice, tarifele de rețea rămân aplicabile’, subliniază ANRE.
Conform sursei citate, reglementarea este aliniată la bunele practici europene și la recomandările ACER, care încurajează tratamente tarifare diferențiate și stimulente pentru flexibilitatea rețelei. România se alătură astfel grupului de state care sprijină activ investițiile în stocare prin politici de tarifare moderne.
Ordinul ANRE vine în continuarea modificărilor aduse prin OUG nr. 134/2024 și contribuie la crearea unui cadru legislativ coerent și predictibil pentru dezvoltarea sectorului energetic.
Ministerul Energiei a reglementat această măsură încă din noiembrie anul trecut, printr-o modificare legislativă majoră adoptată de Guvern, care a eliminat la nivel de legislație primară dubla taxare a energiei stocate. Astăzi sunt aprobate și normele metodologice necesare punerii în aplicare efective a acestei decizii.
Până acum, orice kWh produs, stocat și ulterior reintrodus în rețea era taxat de două ori, atât la transport și distribuție, cât și prin alte costuri reglementate, inclusiv certificate verzi și servicii de sistem. Eliminarea acestor tarife înseamnă eliminarea unui obstacol major pentru toți cei care vor să investească în soluții de stocare.
”Stocarea rămâne principala provocare atunci când vorbim despre producția de energie curată. Dacă ai capacități de stocare, nu depinzi tot timpul de vânt sau de soare. Fără stocare, energia regenerabilă rămâne vulnerabilă la variațiile naturale de producție și nu poate asigura stabilitatea de care are nevoie sistemul.
Când am început să facem treabă la Ministerul Energiei, România avea doar 14 MWh în capacități de stocare în baterii. La finalul celor două mandate, am ajuns la 405 MWh instalați, o creștere fantastică de 29 de ori!
Prin proiectele aflate în derulare cu finanțare din PNRR, contracte semnate în mandatele mele, se vor adăuga peste 1.000 MWh, cu termen de punere în funcțiune până în iunie 2026. La începutul acestui an am mai lansat un apel de proiecte prin Fondul pentru Modernizare, cu o valoare totală de 150 de milioane de euro, tocmai pentru a susține dezvoltarea de noi capacități de stocare “behind the meter” (în conexiune cu parcuri solare și eoliene existente). Ne așteptăm la încă minim 1000MWh din acest apel. In plus, am pregătit încă o schemă de finanțare, pentru 150 de milioane de euro în plus, pentru stocare de tip standalone, special pentru echilibrarea sistemului. În total, din aceste finanțări europene vom ajunge în următorii ani la peste 4000MWh stocare în baterii,” a declarant fostul ministru al Energiei, Sebastian Burduja.