Statul român are restanțe de plată de aproape un an către furnizorii de energie, spune Dana Dărăban, directorul executiv al ACUE.
Aceasta în contul schemei de plafonare-compensare.
- “Un singur semnal de alarmă pe care îndrăznim să îl tragem este nivelul de plăţi la nivelul furnizorilor pentru anul 2024.
- Am mai atras atenţia vizavi de faptul că există un blocaj la nivelul autorităţii de reglementare, blocaj generat exclusiv de o modificare a viziunii şi a modului de interpretare a datelor şi documentelor care trebuie încărcate în aceste platforme utilizate de ANRE, platforme care ulterior duc la validarea şi recunoaşterea cifrelor de plată.
- Rămâne o mare problemă. Suntem undeva cel mult la ianuarie 2024 cu încărcarea datelor şi validarea datelor, ceea ce înseamnă că plăţile pentru furnizori sunt undeva la noiembrie-decembrie 2023, adică ne apropiem iar de acea întârziere de aproape un an”, a afirmat Dărăban.
În aceste condiţii, a susţinut ea, există riscul ca aceşti furnizori să aibă probleme de lichiditate, pentru că ei acoperă “tot acest gap de finanţare prin acea marjă pe care o au – şi nu este o marjă extraordinară”.
“Ei plătesc foarte mult din ceea ce se regăseşte în factura clientului final. Ei plătesc la termene fixe achiziţia de energie, deci nu beneficiază de întârzieri care să permită întârzieri în încasarea acestor bani. Deci, aici ne dorim o accelerare a modului în care ANRE analizează şi confirmă către cele două ministere de resort plăţile de achitat către furnizori”, a subliniat reprezentanta ACUE, potrivit Agerpres.
Dărăban a adăugat că, pe partea de lichiditate a pieţei, strict pentru sezonul rece, mai există câteva elemente care ar trebui clarificate de statul român pentru modul de achiziţie a energiei în prima parte a anului 2025.