Simtel, unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul energiei regenerabile din România, anunță semnarea unui contract de tip Inginerie, Achiziții și Construcții (EPC) cu Energy Capital Group, deținută de MOGAN Bucharest SRL, parte a Grupului GÜRİŞ din Turcia, pentru realizarea unui proiect de stocare a energiei în baterii, arată compania într-un comunicat de presă.
Valoarea contractului se ridică la 168,9 milioane de lei, fără TVA, iar durata de execuție este de nouă luni.
Contractul semnat de Simtel prevede furnizarea unui sistem de stocare a energiei în baterii, precum și proiectarea, construcția, instalarea, punerea în funcțiune, finalizarea și testarea instalației. Proiectul va fi implementat în satul Iaz, comuna Obreja, județul Caraș-Severin.
„Proiectul va avea o capacitate de stocare de până la 196,4 MWh și o putere instalată de maximum 98,6 MW. Dimensiunea instalației este semnificativă, având în vedere că, potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica, în prezent capacitatea totală de stocare a energiei în baterii din România este de 398,8 MWh. De asemenea, cel mai mare proiect de stocare realizat până acum are o capacitate maximă de 72 MWh”, arată comunicatul.
Investiția realizată de Energy Capital Group beneficiază de sprijinul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin pilonul dedicat tranziției verzi. Compania a obținut o finanțare în valoare de peste 50 de milioane de lei pentru implementarea acestui proiect de stocare a energiei în baterii.
„Suntem bucuroși să revenim în România după 20 de ani cu o astfel de investiție. Vedem un potențial și oportunități importante aici”, a declarat Kaan Yamantürk, Director al MOGAN Bucharest SRL.
„Semnarea acestui contract marchează o etapă importantă pentru Simtel și pentru direcția strategică a companiei noastre. Ne bucurăm să contribuim la realizarea unui proiect de o asemenea anvergură, ce demonstrează încrederea partenerilor noștri în capacitatea Simtel de a livra soluții complexe, la standarde înalte de calitate și eficiență. Prin această investiție, România face un pas important în direcția consolidării infrastructurii energetice și a creșterii gradului de flexibilitate în consum și producție. Sistemele de stocare reprezintă un pilon esențial în procesul de tranziție energetică și în dezvoltarea sustenabilă a rețelelor electrice. Avem convingerea că expertiza echipei noastre, împreună cu parteneriatul solid cu Energy Capital Group, vor contribui la succesul acestui proiect. Vom continua să dezvoltăm această linie de business, cu obiectivul de a răspunde cât mai bine nevoilor clienților și de a susține evoluția pieței locale a energiei regenerabile într-un mod sustenabil și responsabil”, a declarat Mihai Tudor, CEO al Simtel.
Simtel a lansat linia de business dedicată sistemelor de stocare a energiei în anul 2024, ca răspuns la nevoia tot mai mare de gestionare eficientă a consumului și producției de energie. Aceste soluții permit participarea activă la piața de reglaj a energiei, prin calibrarea optimă a tensiunii și frecvenței. În plus, ele contribuie la creșterea stabilității rețelei, compensând întreruperile și funcționând în regim izolat în situații critice, precum și la acoperirea dezechilibrelor atunci când este necesar.