Sectorul rezidențial ar putea instala aproximativ 100.000 de baterii de stocare, în 2025

Scris de | 15 May, 2025
Sectorul rezidențial ar putea instala aproximativ 100.000 de baterii de stocare, în 2025

În contextul creșterii pieței de panouri fotovoltaice, o necesitate tot mai mare este dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei. Astfel, începând de anul acesta, AFM finanțează cu 30.000 de lei achiziționarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei.

„Bateriile sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a energiei solare dar și pentru creșterea autonomiei. Estimăm că în 2025 în sectorul rezidențial se vor putea instala aproximativ 100.000 de baterii de stocare, cu o valoare de 200 de milioane de euro, prin programele de subvenționare în derulare”, a precizat Dan Tudose, specialist în soluții de energie regenerabilă și fondatorul E-Acumulatori.ro.

Bateriile permit consumatorilor să stocheze excesul de energie solară generată în timpul zilei, asigurând o sursă de energie consistentă și de încredere noaptea, dar și în zilele înnorate sau când sunt întreruperi de curent în rețea. Prin dotarea sistemului fotovoltaic cu o baterie, acesta devine mai fiabil și autonom, oferind o sursă constantă de energie. Acumulatorii contribuie la maximizarea eficienței întregului sistem, făcând investiția în sistemul fotovoltaic mult mai valoroasă.

Soluții pentru autonomie în cazul unui blackout energetic

Chiar dacă în România există un risc moderat de blackout energetic de tipul celui ce a afectat Spania și Portugalia pe 28 aprilie, datorită diversității surselor de producție a energiei, este bine totuși ca populația să fie pregătită proactiv pentru perioade reduse de întrerupere a alimentării cu energie electrică, care sunt probabile. Aceste măsuri implică instalarea de surse UPS sau sisteme fotovoltaice cu capacități de stocare de energie sau, într-un scenariu de buget redus, cu stabilizatoare de tensiune, alături de mici unități de stocare independente, portabile, inclusiv generatoare de tip inverter.

Piața românească de sisteme pentru instalații fotovoltaice este într-o fază de expansiune rapidă și va continua să crească semnificativ până în 2030. Utilizarea bateriilor este deja o necesitate și poate deveni chiar obligativitate în perioada următoare, având în vedere capacitatea limitată a rețelelor de distribuție a energiei în contextul creșterii numărului de prosumatori.

„Deși există încă provocări legate de costuri și durabilitate, tendința este de scădere a prețurilor și de îmbunătățire a eficienței tehnologiei, pe măsură ce cererea pentru soluții de stocare crește. Pe termen lung, integrarea bateriilor în sistemele fotovoltaice reprezintă o componentă esențială pentru tranziția către un model de consum de energie mai sustenabil și eficient”, a declarat Dan Tudose.

Etichete: , , ,