În perioada de iarnă, dar și în lunile de vară, consumul de energie electrică în România depășește constant nivelul de 8.000 de MW (îndeosebii la orele de vârf de consum), la o producție care cu greu atinge 6.000 de MW. Evident, în aceste condiții România este importator net de energie, iar prețul este pe un trend crescător. Reliberalizarea pieței de energie peste trei luni anticipează deja o creștere a prețului energiei, în timp ce dezechilibrele se mențin la niveluri ridicte.
Interesant este că peste vreo trei săptămâni, în timpul celei mai mari sărbători religioase, să asistăm la o întoacere la 180 de grade a situației de acum, în sensul în care să ajungem la un consum extrem de redus și la o producție mult peste ceea ce poate absorbi sistemul. Se anticipează că în duminica de Pasti consumul de energies ar putea să scadă sub 4.000 de MW, în timp ce producția din regenarabile să atingă niveluri foarte ridicate (energie fotovoltaică și energie eoliană) aistând astfel la un excedent pe care sistemul nu ar avea cum să-l gestioneze.
O situație asemănătoare s-a înregistrat anul trecut de Paștele Catolic, cân consumul a fost de 3.980 MW, acesta fiind cel mai mic consum întregistrat de România începând din 2016. Ce măsuri va putea lua România într-o asemenea situație? Anul trecut, prețul energiei în piața pentru ziua următoare (de Paștele Catolic) a atins recorduri negative, iar în piața de echilibrare prețurile au fost cu minus 10.000 lei/MWh. Dispecerul Energetic Național a fost nevoit să dispună oprirea mai multor capacități de producție, îndeosebi parcuri fotovoltaice. Ce se va întâmpla în acest an când sărbătoarea Paștelui coincide?
„Ne pregătim și căutăm soluții adecvate. Având în vedere suprapunerea datelor atât pentru creștinii ortodocsi, cât și pentru creștinii catolici pentru sărbătorile Pascale, la nivel european s-a format o grupă dedicată pregătirii funcționării Sistemului Electroenergetic interconectat care implică toți operatorii de transport și sistem din Europa și la nivelul ENSTO-E (asociația operatorilor de sistem din Europa-n.red”, a declarat Virgiliu Ivan – Directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, la evenimentul „Tendințe Economice 2025”.
“Așa cum a fost tendința ultimilor ani, s-au instalat foarte multe centrale fotovoltaice și a crescut semnificativ puterea instalată la prosumatori, nu doar în România ci și în toate țările din Europa.
În scenariul cel mai defavorabil, dacă vremea va fi una foarte frumoasă în zilele de Paște, cu radiație solară ridicată, și provocările pe care le vom avea vor fi unele pe măsură. Vă ofer o cifră spre analiză, în contextul scenariului anterior, la nivelul României va fi un consum minim de 2.000 MW. De exemplu, anul trecut în prima zi de Paște am avut 2.700 MW consumul minim, iar anul acesta ne așteptăm la un consum mai redus în condițiile în care puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW. În acest sens, avem în vedere toate aspectele și scenariile posibile și ne pregătim pentru această perioadă, printr-o strânsă colaborare atât cu instituții și entități din România, cât și la nivelul rețelei interconectate europene.”, a explicat șeful DEN.
Paștele catolic și cel ortodox pică în acest an în aceeași zi – 20 aprilie – iar posibilitatea unor sincope în alimentarea cu energie electrică în acel week-end nu este exclusă, pe fondul scăderii consumului de energie electrică din acea perioadă. În același timp, dacă va fi și o vreme însorită, în rețeaua din care se va consuma oricum puțin va intra și energia produsă de prosumatori care sunt din ce în ce mai mulți, inclusiv în România. Cum va reacționa DEN rămâne de văzut.