Anul 2024 a marcat a 40-a aniversare a primului program de finanțare al UE dedicat științei, cercetării și pentru inovație. Totul a început în 1984, odată cu lansarea Programului-Cadru pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică, în valoare de 3,8 miliarde de euro, arată Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).
De-a lungul acestor patru decenii, UE a alocat peste 280 de miliarde de euro pentru știință, cercetare și inovație prin programe-cadru succesive și a semnat peste 120.000 de granturi cu aproximativ 75.000 de beneficiari. De asemenea, peste 30 de cercetători finanțați de UE au câștigat Premiul Nobel, inclusiv șapte doar în ultimii patru ani, conform CINEA.
Pentru a marca acest moment, 40 de povești de succes sunt promovate ca parte a unei campanii care să ilustreze diversitatea cercetării și inovării devenite posibile prin finanțarea UE și câteva dintre rezultatele obținute în ultimii 40 de ani.
Broșura campaniei „40 de povești, 40 de ani” prezintă simbolic exemple de succes în domeniile: inovație industrială, sănătate, transport, energie, societate, mediu, alimentație, digitalizare, cooperare internațională, securitate și spațiu.
„În ultimele patru decenii, oamenii de știință, cercetătorii și inovatorii au ajutat UE să își mențină avantajul competitiv în economia globală. Ei au oferit noi cunoștințe și soluții la provocările din domenii importante atât pentru europeni, cât și pentru cetățenii din întreaga lume. Finanțarea UE pentru cercetare și inovare a creat locuri de muncă de calitate, a sprijinit companii inovatoare de toate dimensiunile, a îmbunătățit competitivitatea durabilă și suveranitatea tehnologică a UE. Cercetarea și inovarea înseamnă să avem grijă de planeta noastră și de resursele naturale, să lucrăm pentru societăți sănătoase și incluzive, să protejăm democrația și valorile europene”, se arată în broșura „40 stories for 40 years of EU Research and Innovation”, realizată de Directoratul General pentru Cercetare şi Inovare, Comisia Europeană.
Energy Magazine a selectat câteva exemple de succes din cele 40 de povești cuprinse în broșură, din domenii-cheie precum digitalizare, energie, inovație industrială și transport. În unele dintre aceste proiecte a fost implicată și România.
- DIGITALIZARE
OpenAIRE-Advance: Puterea științei, liberă spre beneficiul tuturor
Știința deschisă este o abordare care face ca rezultatele cercetărilor științifice să fie disponibile gratuit, utilizând tehnologia digitală și colaborativă.
Pentru a sprijini această misiune, un proiect major de e-infrastructură este în desfășurare din 2008, pentru a crea OpenAIRE, o platformă de știință deschisă pentru Europa. Echipa din spatele OpenAIRE a făcut un pas înainte prin proiectul OpenAIRE-Advance, în care din România este implicată Unitatea Executivă pentru finanțarea învățământului superior, a cercetării, dezvoltării și inovării (UEFISCDI).
Astfel, a fost creat un Grafic de Cercetare Deschisă, care colectează datele de cercetare împreună cu informațiile și legăturile aferente într-o bază de date uriașă. Această resursă poate fi folosită de toată lumea, de la finanțatori și organizații de cercetare până la cetățeni-cercetători care explorează subiecte de care sunt interesați.
EXCELL: Cea mai nouă tehnologie inteligentă revoluționează afacerile
Cercetătorii au explorat oportunitățile și riscurile generate de expansiunea big data și a dispozitivelor conectate. Munca lor stimulează inovația într-o gamă largă de concepte, de la mașini autonome la clădiri inteligente.
Între 2016 și 2018, patru institute de cercetare de top din Ungaria, Germania, Belgia și Regatul Unit au colaborat pentru a împărtăși și construi cunoștințe despre impactul digitalizării asupra rețelelor de producție și logistică. Proiectele specifice au inclus dezvoltarea unui concept pentru reciclarea, reutilizarea și recondiționarea deșeurilor electronice folosind un sistem de informații bazat pe cloud.
- ENERGIE
CarbFix2: Transformarea CO2 din atmosferă în rocă subterană
Activitățile industriale, de la producerea de energie electrică până la producția de ciment, sunt responsabile pentru emiterea unor cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv dioxid de carbon (CO2). Ce putem face în legătură cu aceste niveluri tot mai mari de dioxid de carbon din lume, în special cele produse de industrie? Ce-ar fi să-l injectăm în pământ, unde se transformă în piatră și este stocat pentru totdeauna? Poate suna exagerat, dar este de fapt un proces natural care deja are loc pe Pământ.
Cercetătorii au descoperit o tehnologie inovatoare pentru a elimina CO2 la sursă, cum ar fi dintr-un horn de fabrică, dizolvându-l în apă și apoi injectându-l în straturi adânci de lavă unde reacţionează cu minerale și se transformă în rocă, împiedicându-l să scape înapoi în atmosferă.
Proiectul a fost realizat la centrala geotermală Hellisheiði din Islanda, una dintre cele mai mari din lume. Centrala utilizează căldura vulcanică pentru a genera electricitate și oferi apă caldă pentru o mare parte a populației țării. Captarea continuă a emisiilor de CO2 din aburul emis de centrală se realizează din 2014. O companie a fost fondată la scurt timp după finalizarea proiectului, pentru a aduce tehnologia pe piață.
TwinPV: Inovare pentru energia solară din Cipru
Ciprul însorit importă cea mai mare parte a energiei sale, deși are cel mai înalt potenţial de energie solară din Uniunea Europeană. Ingineri și cercetători locali, împreună cu experți din Austria și Danemarca au lucrat pentru a dezvolta utilizarea acestei resurse naturale pe insulă. Cercetarea a promovat dezvoltarea Ciprului ca hub de inovare pentru energia solară.
Inițiativa a valorificat expertiza în toate aspectele a ciclului energiei solare. Aceasta include celule care captează energia solară, sisteme de stocare necesare pentru a exploata o resursă variabilă indisponibilă noaptea și rețele de electricitate inteligente necesare pentru distribuirea și gestionarea fluxului de electricitate.
Primele succese ale inițiativei au inclus o metodă nouă de a combate pierderile dăunătoare de electricitate în sistemele de energie solară, care pot degrada performanța pe termen lung a celulelor solare. Celulele îmbunătățite au fost concepute pentru a fi utilizate într-un nou parc solar de la Universitatea din Cipru, care acoperă toate nevoile de energie electrică ale universității. Munca ajută la formarea următoarei generații de cercetători și ingineri în energia solară.
Accelerate SUNShINE: FROM OLD TO GOLD. Renovare profundă pentru clădirile vechi
O schemă de finanțare în Letonia a arătat cum companiile de servicii energetice ar putea fi sprijinite în finanțarea renovării unor astfel de clădiri. Această inițiativă finanțată de UE a stimulat investiții de peste 20 de milioane de euro pentru renovarea a peste 100.000 mp de clădiri rezidențiale publice și multifamiliale din Letonia, datând din epoca sovietică. Economii de energie între 30% și 60% au fost realizate și în total s-a obținut o economie anuală de energie de 8,6 GWh.
Companiile de servicii energetice sunt un segment relativ nou în piață. Pe lângă faptul că oferă servicii tradiționale de consultanță și echipamente, acestea pot, de asemenea, finanța și implementa proiecte de eficiență energetică. Pot garanta contractual economii de energie. Aceste garanții de economii, denumite contracte de performanță energetică, pot fi folosite pentru a convinge creditorii să finanțeze lucrări extinse de renovare necesare pentru clădirile mai vechi.
Cu toate acestea, în piețe emergente pentru aceste servicii, precum Letonia, băncile sunt ezitante. Pentru a dezvolta piața în Letonia, inițiativa a contribuit la înființarea unei Facilități de Eficiență Energetică, care a ajutat municipalitățile mici și mijlocii să obțină finanțare pentru proiecte de renovare majoră.
Aceasta este una dintre inițiativele finanțate de UE pentru a încuraja finanțarea privată a renovărilor aprofundate pentru clădirile mai vechi.
Se estimează că 220 de milioane de clădiri, reprezentând 85 din 100 de clădiri din UE, au fost construite înainte de 2001. Majoritatea sunt ineficiente din punct de vedere energetic, au izolație slabă, se bazează pe combustibili fosili pentru încălzire și răcire și utilizează tehnologii mai vechi, care risipesc energia.
Renovarea standard poate realiza economii de energie de 20 până la 30%. O renovare majoră folosind tehnologii de ultimă generație poate reduce consumul de energie al unei clădiri cu mai mult de 75% și prelungi durata de viață cu 30 de ani sau mai mult, se arată în broșura citată.
- INOVAȚIE INDUSTRIALĂ
SIRAMM: Îmbunătățirea calității și eficienței în imprimarea 3D industrială
Imprimarea 3D este în plină expansiune în aeronautică, biomedicină și sectorul auto. Pentru a valorifica acest lucru, cinci universități din Europa au lucrat împreună pentru a avansa cunoștințele despre imprimarea industrială 3D. Rezultatele muncii lor inspiră următoarea generație de experți în imprimerie 3D. Universități de vârf în cercetare și inovare din Italia și Norvegia au făcut echipă cu centre emergente de cercetare din Cehia, România și Serbia pentru a înțelege mai bine cum cerneala de imprimare 3D afectează capacitatea componentelor finale de a suporta sarcini – o lipsă de cunoștințe ce limita potențialul de adoptare a acestei tehnologii.
Timp de trei ani, Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia și Universitatea din Parma (Italia) au cooperat într-un parteneriat de schimb de cunoștințe cu Universitatea din Belgrad (Serbia), Institutul de Fizică a Materialelor al Academiei de Științe (Cehia) și Universitatea Politehnica din Timişoara (România). Proiectul a prins contur prin programe de schimb de personal, instruire, ateliere și seminarii.
Cel mai mult au beneficiat cercetătorii la început de drum, capabili să utilizeze programul ca o trambulină pentru cariera lor în acest domeniu. După program, un curs de master în Imprimarea 3D industrială a fost înființat la Universitatea Politehnica din Timişoara. Popularitatea acestuia a inspirat cursuri similare în Serbia și Cehia.
- TRANSPORT
CHEK: Transportul maritim devine verde prin energia vântului
Cercetătorii duc designul navelor înapoi în viitor cu un concept străvechi – pânzele. În august 2023, o navă de marfă a pornit în călătorie, traversând oceanul spre Brazilia. Ani de planificare și pregătire au avut ca rezultat prima navă de marfă din lume echipată cu o tehnologie revoluționară numită WindWings: pânze rigide, retractabile care valorifică energia vântului pentru a reduce consumul de combustibil și emisiile de carbon.
Echipajul de la bord este avertizat când trebuie să ridice sau să coboare pânzele și poate face acest lucru prin apăsarea unui buton. Și asta nu este tot – nava alunecă pe un covor de micro-bule desfășurat sub carenă, reducând fricțiunea și reducând astfel consumul de combustibil. Navele de marfă noi cu trei astfel de WindWings instalate ar putea folosi în medie cu 30% mai puțin combustibil, procent ce ar putea fi chiar mai mare în combinație cu combustibili alternativi. Cercetătorii au creat și o navă de croazieră alimentată cu hidrogen în combinaţie cu un sistem de recuperare a căldurii reziduale.
Park4SUMP: Parcare inteligentă pentru orașe sustenabile
16 orașe, din Norvegia până în Albania, au făcut echipă pentru a demonstra beneficiile unui management inteligent al parcării. Cele mai bune practici au inclus asigurarea faptului că veniturile din taxele de parcare și amenzi sunt investite în mobilitate urbană sustenabilă. Participarea cetățenilor la dezvoltarea măsurilor de management al parcărilor a ajutat, asigurând acceptarea și respectarea noilor măsuri.
În general, au fost implementate 88 de măsuri în aceste orașe, au fost reglementate 55.000 de locuri de parcare prima dată și peste 3.000 de locuri de parcare au fost desființate pentru a fi folosite în alte scopuri, ceea ce a salvat 2,4 milioane de euro pe an subvenții pentru parcare. Reducerea subvențiilor pentru locurile de parcare, concomitent cu taxarea parcărilor existente, inclusiv amenzi, a ajutat la generarea de venituri pentru municipalități.
Proiectul a urmărit să elibereze în medie 10% din spațiul public folosit în prezent pentru parcare și să investească cel puțin 10% din veniturile din parcare în transport durabil.
(Sursă: European Commission: Directorate-General for Research and Innovation, 40 stories, 40 years – EU research & innovation, Publications Office of the European Union, 2024, https://data.europa.eu/doi/10.2777/31188)
NOTĂ: Acest articol a fost publicat în numărul 3 al revistei Energy Magazine.
(Sursa foto: Pixabay.com)