România este una dintre cele mai vulnerabile țări la catastrofe naturale din UE, având în vedere deficitul de protecție prin asigurări.
Catastrofele naturale și fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere în întreaga lume, la fel și pierderile cauzate de acestea, iar România este în topul țărilor europene în ceea ce privește deficitul de protecție prin asigurări, arată un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).
„Potrivit celui mai recent raport al Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), România se află pe locul trei, după Grecia și Italia, în topul țărilor care au cel mai mare decalaj actual total al deficitului de protecție pentru catastrofele naturale (NatCat). Acest lucru poate fi explicat prin faptul că aceste țări au pericole ridicate și o penetrare foarte scăzută a asigurărilor, în special pentru cutremure. Pentru România un deficit mare de protecție este și la inundații, care se mai înregistrează pentru Slovenia și Croația”, precizează sursa citată.
Europa se încălzește într-un ritm alarmant, 2024 fiind declarat cel mai cald an din ultimele opt decenii, de când sunt disponibile date meteorologice detaliate, conform Serviciului European pentru Schimbări Climatice Copernicus.
Cât de predispusă este România la catastrofe naturale
Temperatura medie a fost cu 1,47 grade Celsius peste nivelul de referință, iar două dintre cele patru anotimpuri au înregistrat temperaturi record. Anul trecut, continentul s-a confruntat cu valuri de căldură, secetă severă, dar și inundații și ploi torențiale.
Și în România, 2024 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice.
Conform EIOPA, aproape 20% din pierderile economice directe cauzate de dezastrele naturale din Europa în ultimele cinci decenii s-au produs doar în ultimii trei ani.
Având în vedere creșterea frecvenței și intensității fenomenelor extreme, precum și impactul economic major al acestora, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale a recomandat, pe 30 ianuarie, actualizarea metodologiei de evaluare a riscurilor asociate catastrofelor naturale. Această propunere vine în urma unui amplu exercițiu de reevaluare desfășurat în 2023 și 2024.
În prezent, doar 23% din pierderile generate de fenomene meteorologice extreme și evenimente climatice în Europa sunt acoperite prin asigurare, ceea ce creează un deficit semnificativ de protecție. Acest decalaj se estimează că va crește în viitor, pe fondul previziunilor climatice actuale.
- „Anul trecut, Europa s-a confruntat cu valuri de căldură severe, iar catastrofele naturale distructive se produc tot mai frecvent și cu mai multă intensitate. Pe lângă inundațiile bruște înregistrate în regiunea Valencia, multe alte țări europene, printre care și România, s-au confruntat cu inundații grave, care au provocat pagube.
- NatCat reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, cu riscuri materiale pentru societate și economie. De aceea, trebuie să abordăm mai bine deficitul de protecție prin asigurare, în special pentru catastrofele naturale.
- Asigurabilitatea și protecția față de catastrofele naturale trebuie să devină preocupări comune pentru asigurători și factorii de decizie, iar dacă nu sunt luate contramăsuri, decalajul de protecție se va mări”, a declarat Dorel Duță, președintele UNSICAR, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, brokerii, care acoperă peste 80% din piața de asigurări generale din România, au un rol central și indispensabil în reducerea deficitului de protecție în cazul calamităților naturale, având în vedere acoperirea națională și faptul că pot acorda direct consultanță pentru cele mai potrivite polițe.
UNSICAR reunește peste 80 de membri cu o cotă de piață estimată la peste 70%.
Fondată în anul 2000, UNSICAR este membru cu drepturi depline în cadrul BIPAR – Federația Europeană a Intermediarilor în Asigurări, unicul partener de dialog al instituțiilor europene de reglementare. În prezent, membrii UNSICAR includ companii de brokeraj de asigurare, firme specializate în regularizarea daunelor, furnizori de soluții software și de pregătire profesională în domeniul asigurărilor.