România negociază prelungirea termenului de utilizare a cărbunelui

Scris de | 11 July, 2025
România negociază prelungirea termenului de utilizare a cărbunelui

România negociază cu Comisia Europeană o prelungire a termenului de utilizare a centralelor pe cărbune cu cinci ani.

În caz contrar, vom fi puși într-o situație foarte dificilă din punct de vedere energetic, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan.

„Fac licitația pentru centralele pe gaz, care să înlocuiască activitatea centralelor pe cărbune, pe care să le punem în conservare, nu să le închidem. Strategic, vreau să le avem în continuare în conservare, după ce n-o să mai injecteze direct în sistemul energetic pentru situații neprevăzute. În momentul de față pregătim două licitații.

Până în 15 septembrie vor fi depuse ofertele, sper eu, pentru că până acum nu există un mare apetit în direcția asta și, în paralel, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, negociem cu cei din Comisia Europeană o prelungire a acestui termen, pentru că e imposibil să oprim grupurile de centrale pe cărbune, pentru că vom fi puși într-o situație foarte dificilă energetic și nu încape în calcul discuția asta. Am mare încredere că, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, vom reuși să-i convingem să păstrăm încă cinci ani active aceste grupuri”, a spus Ivan, la Antena 3.

România trebuie să închidă centralele pe cărbune până la 31 decembrie 2025

Ministrul de resort a admis faptul că România trebuie să închidă centralele pe cărbune până la 31 decembrie 2025, „în caz contrar, ratăm jalonul 119 din PNRR, cu o penalitate usturătoare, de aproape două miliarde de euro”.

  • „Fac tot ce ține de mine ca să negociez în această perioadă cu argumente foarte clare, pentru că de foarte mulți ani doar am transmis promisiuni. Vreau să arăt, și am luat fiecare proiect din PNRR la virgulă, cu fiecare beneficiar, cu o diagramă, cu un progres fizic și financiar până în august 2026, în care fiecare și-au asumat ce fac și când fac. Pe acest capitol, negociez cu ei în mod direct. Nu vom închide centralele pe cărbune din Valea Jiului sub nicio formă.
  • Când mergi cu argumente, când mergi cu date foarte clare, când mergi cu asumări foarte clare și arăți că ai făcut ceva măsurabil și cuantificabil, ai un argument pentru care să te creadă”, a mai spus ministrul.

„Avem toate studiile, avem studii de impact asupra sistemului energetic național și avem nevoie de energia produsă de acele grupuri și nu doar până în decembrie 2025 și încă trei, plus încă 3, 5 ani de acum înainte”, a explicat Bogdan Ivan, citat de Agerpres.