România a devenit lider în reducerea emisiilor de carbon

Scris de | 30 October, 2024
România a devenit lider în reducerea emisiilor de carbon
Kathleen Kavalec Sursa: Ambasada SUA

România a devenit un lider în Europa în ceea ce priveşte reducerea dependenţei sale de energie cu emisii de carbon, de la aderarea la Uniunea Europeană.

Declarația aparține ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, la un eveniment de specialitate.

  • “În Statele Unite, companiile noastre au creat peste 330.000 de noi locuri de muncă legate de domeniul energiei regenerabile în ultimii doi ani. Asta le-a oferit consumatorilor mai mult acces la energie curată, inclusiv energie solară şi eoliană, contribuind la prosperitatea noastră economică. Aici, în Europa, am fost impresionată de progresul remarcabil pe care România l-a făcut în reducerea dependenţei de combustibili fosili.
  • A devenit un lider în Europa în ce priveşte reducerea dependenţei sale de energie cu emisii de carbon, de la aderarea la Uniunea Europeană. În anul 2008, cărbunii reprezentau 39,5% din mixul energetic al ţării. Mai mult de jumătate din energia României provenea din cărbuni şi hidrocarburi. În anul 2023, ponderea cărbunelui a scăzut la 13,44% şi aproape două treimi din producţia de energie a fost fără emisii de carbon”, a spus Kathleen Kavalec, la PowerShift Summit, eveniment organizat de RWEA şi RPIA, alături de WindEurope şi SolarPower Europe.

Aceasta a afirmat că România a devenit lider în acest sector întrucât beneficiază de resurse energetice bogate, inclusiv în Marea Neagră, iar resursele offshore de gaze naturale şi energie eoliană vor contribui la transformarea României într-un hub regional de energie, un pilon de securitate energetică în regiune.

  • “Din păcate, războiul ilegal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a creat dificultăţi semnificative în regiunea Mării Negre. Ele includ securitatea fizică a proiectelor offshore şi siguranţa în aprovizionare cu energie electrică şi gaze naturale pentru ţările din regiune. Doresc să îmi exprim aprecierea pentru sprijinul susţinut acordat de către România Ucrainei, inclusiv prin asistenţă de urgenţă în domeniul energetic.
  • În plus, proiectele de interconectori pe care Transelectrica le construieşte, în parteneriat cu operatorul de sistem din Republica Moldova, vor ajuta la reducerea dependenţei Moldovei de energia ce foloseşte gazele ruseşti. Apreciem de asemenea cooperarea dintre Transelectrica şi Moldelectrica, pe care România a încurajat-o, cu asistenţă din partea USAID. Acest demers pregăteşte integrarea pieţei de energie a Republicii Moldova cu piaţa unică europeană”, a adăugat Kavalec, citată de Agerpres.

Statele Unite sprijină regiunea Mării Negre pentru a fi “sigură, prosperă, interconectată şi liberă de ameninţări la integritatea teritorială, de constrângeri economice şi de influenţe maligne”. În acest scop, guvernul Statelor Unite a creat în anul 2023 o strategie pentru Marea Neagră, cu contribuţie din partea României şi a altor state din regiune.

Ambasadorul SUA în România a mai spus că strategia este parte a abordării Statelor Unite privind contracararea efectelor imediate şi pe termen lung pe care invazia brutală a Ucrainei de către Rusia le are asupra regiunii.

  • “Unul din cei cinci piloni ai Strategiei pentru Marea Neagră este promovarea securităţii energetice şi a energiilor curate la nivel regional. În domeniul securităţii energetice, sprijinim ţările partenere şi aliate de la Marea Neagră pentru a realiza diversificarea rutelor, surselor şi furnizorilor de energie. Un exemplu concret: România a beneficiat de asistenţă tehnică din partea guvernului Statelor Unite în procesul de redactare a Legii 121 din 2024 privind energia eoliană offshore.
  • Discuţii sunt în curs privind o posibilă asistenţă tehnică pe legislaţia secundară. În plus, organizăm o misiune comercială cu tema “Tranziţia energetică şi securitatea energetică în Europa de Sud-Est”, în Bulgaria, Romania şi Serbia, între 17 şi 21 martie 2025. Această misiune va oferi firmelor americane o platformă pentru a explora oportunităţile pe care le prezintă evoluţia sectorului energetic în regiune şi a contribui la tranziţia energetică a regiunii.
  • De asemenea, colaborăm cu instituţiile financiare internaţionale, EXIM, DFC, şi sectorul privat pentru finanţarea proiectelor cu emisii reduce de carbon, inclusive în energia solară, eoliană, geotermală, precum şi energia nucleară. Nutrim convingerea că această strategie şi colaborare vor contribui la crearea unui mediu propice pentru securitate şi prosperitate în Romania şi în regiunea Mării Negre.
  • Pentru investitori este important un mediu de afaceri stabil, predictibil, cu decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi”, a afirmat Kathleen Kavalec.

În opinia sa, energia regenerabilă face parte vizibil din progresul stabil şi rezilient către prosperitate, iar România a devenit un partener al SUA pentru dezvoltarea acestui sector.