Planurile de investiții ale operatorului european de transport de energie electrică (TSO) pentru modernizarea și extinderea rețelelor electrice în următorii cinci ani se confruntă cu un deficit de 250 de miliarde de euro (293 miliarde de dolari), potrivit unui raport publicat de Boston Consulting Group (BCG), potrivit Reuters.
La sfârșitul lunii aprilie, Spania și Portugalia au rămas fără energie electrică în urma celui mai grav blackout din istorie. Săptămâna trecută, o mare parte a Cehiei a fost afectată de o pană de curent. Astfel de incidente au sporit îngrijorările cu privire la reziliența sistemului electric european.
Creșterea electrificării, creșterea cererii de energie din partea AI și a centrelor de date, integrarea energiilor regenerabile și infrastructura învechită înseamnă că rețelele electrice din Europa au nevoie de o revizie masivă.
Raportul nu a furnizat detalii cu privire la subvențiile pe care ar putea să le primească unii operatori de rețea. Unii OST pot primi subvenții prin programe de finanțare ale UE sau inițiative ale statelor membre.
Cei mai mari 15 OST din Europa vor crește fluxul de numerar operațional la 120 de miliarde de euro în perioada 2025-2029, față de 57 de miliarde de euro în perioada 2020-2024, potrivit raportului. Aceștia intenționează să tripleze investițiile de capital la 345 de miliarde de euro în următorii cinci ani.
Presupunând că ar trebui plătite și dividende între 25 și 30 de miliarde de euro, ar rămâne un deficit de finanțare de aproximativ 250 de miliarde de euro, se arată în raport. Acest deficit ar trebui acoperit prin împrumuturi, capital propriu, cedări sau dividende mai mici, se adaugă în raport.
Europa trebuie să construiască în următorii cinci ani mai multe infrastructuri de rețea decât a construit în ultimele două decenii, se arată în raport.
Bilanțurile operatorilor de transport și de sistem (OTS) sunt sub presiune. Mulți dintre aceștia funcționează cu un nivel ridicat al datoriei, iar OTS-urile cotate la bursă se luptă să atragă capital propriu în contextul unei concurențe acerbe.
„Fără o inovare rapidă a modului în care finanțăm infrastructura de rețea, Europa riscă să aibă o producție de energie regenerabilă de nivel mondial care nu poate ajunge la consumatori deoarece rețeaua nu a ținut pasul”, a declarat Tom Brijs, partener BCG și coautor al raportului.