Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectat miercuri dimineață la sistemul energetic național, după ce a fost oprit timp de cinci zile.
Incidentul nu a avut niciun impact asupra securitatii nucleare.
„Reconectarea s-a realizat conform procedurilor aplicabile, în condiții de siguranță, fără a afecta securitatea nucleara, personalul sau populația”, a anunțat Nuclearelectrica.
Compania nu a precizat care a fost cauza care a dus la oprirea unității nucleare.
- Citiți și NUCLEARELECTRICA MAI FACE UN PAS ÎNSPRE LUNGUL DRUM AL RETEHNOLOGIZĂRII UNITĂȚII 1 DE LA CERNAVODĂ
Vineri, 19 iunie, reactorul 1 s-a deconectat automat de la sistemul energetic național, după ce s-a oprit accidental.
„Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza în vederea remedierii, conform procedurilor aplicabile.
Deconectarea automată și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare, personalului și populației”, spunea atunci Nuclearelectrica.
Citiți detalii aici.
Unitatea 1 CNE Cernavodă:
- a livrat până în prezent 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani.
- a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.
- 5 mil tone CO2 evitate anual
Reactorul face parte dintr-un program de retehnologizare.
Potrivit Nuclearelectrica, faza 1 a Retehnologizarii Unității 1 a fost începută în anul 2017 și a fost dedicată identificării și definirii activităților necesare pentru retehnologizarea U1, astfel încât aceasta să funcționeze încă un ciclu de viață de 30 de ani. Produsul final al acestei faze a fost elaborarea Studiului de Fezabilitate, aprobat în AGA din data de 23.02.2022, la un cost estimat al investiției de 1,85 miliarde de euro.
Faza 2 a proiectului începe după aprobarea studiului de fezabilitate și cuprinde asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregătirea execuției activităților identificate și definite pentru retehnologizarea U1 în Faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare desfășurării acestui proiect.
Faza 3 a proiectului începe odată cu oprirea Unitatii 1 și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a U1, în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029.