Toți prosumatorii din România cu capacități peste 10,8 kW sunt obligați să dețină soluții de stocare a energiei până la 31 decembrie 2027, altfel va fi limitată cantitatea de electricitate pe care o pot livra în rețea.
În plus, prevederea se aplică și pentru proiectele demonstrative, cu o putere electrică instalată mai mare de 3 kW dar mai mică sau egală cu 10,8 kW pentru racordurile diferite de cele trifazate, cu evacuare de putere în rețea.
Această obligație a fost votată de Parlament la finalul lunii iunie, în ultima ședință a plenului, și a apărut ca un amendament introdus în comisii pe ultima sută de metri de către grupul parlamentar PSD. Motivarea se bazează pe un studiu realizat de Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii, la solicitarea Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Inițiatorii spun că apariția unui număr mare de prosumatori, care au ajuns acum la o capacitate similară cu cele două reactoare de la Cernavodă, creează dezechilibre în sistem.
„Soluția simplă, care să permită exploatarea instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea”, se arată în expunerea de motive.
Prosumatorii se revoltă cu privire la obligația de a avea soluții de stocare
Asociația Prosumatorilor a trimis președintelui Klaus Iohannis o petiție prin care cere retrimiterea legii în Parlament. Prosumatorii spun că nu a existat nicio dezbatere și, mai mult, se încalcă principiul retroactivității, întrucât se aplică și prosumatorilor existenți, iar unele echipamente instalate deja nu permit adăugarea de baterii.
În plus, se folosesc termeni neclari, care pot crea confuzie. În primă fază se vorbește de prosumatorii cu putere de peste 10,8 kW, iar mai jos în text se precizează că și cei care au peste 3 kW se supun acelorași obligații.
Prosumatorii mai spun că această obligație se bate cap în cap cu prevederile programului Casa Verde Fotovoltaice al AFM, care a interzis până anul trecut instalarea de invertoare hibride, care să permită și adăugarea sistemelor de stocare.
„În aceste condiții, a obliga prosumatorii, peste 140.000 până în prezent, să modifice instalațiile sau să înlocuiască invertoarele este de neconceput. Această lege are un caracter retroactiv, care intră în conflict cu alte programe guvernamentale pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile”, se arată în petiția lor.
Chisăliță: Obligația de a avea soluții de stocare este abuzivă
Dumitru Chisăliță, expert în energie și președintele Asociației Energia Inteligentă, consideră că această obligație introdusă de parlament a venit în urma lobbyului făcut de firme care vor să-și vândă produsele.
„Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaților, care vor impacta consumatorii casnici și non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc aduce consumatorii români din nou în situația de a scoate bani din buzunar.
Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenți sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, se arată în analiza lui.
Stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică. Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiția să fie analizată din punct de vedere economic corect și mai ales prosumatorii existenți să nu fie puși în situația aberantă să schimbe sau să arunce echipamente funcționale în regim on grid, care abia au fost achiziționate (și nu sunt amortizate) și să facă cheltuieli suplimentare (cu modificarea indicatorilor de fezabilitate de la momentul realizării investiției).
„Există prosumatori (centre de plasamanete, cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice, și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare”, a mai spus el.
Mai multe detalii citiți aici.