Copper Beech Urban Development a demarat licitația pentru construirea parcului fotovoltaic de 110 MW din localitatea Bucșani județul Giurgiu, prevăzut și cu baterii și finanțat parțial prin PNRR, primul dintr-un șir de proiecte care ar viza o capacitate totală de 1.000 MW în România, scrie E-nergia.ro
“Achiziție servicii proiectare, furnizare bunuri și execuție lucrări (proiectare, furnizare și execuție) pentru centrala fotovoltaică” este titlul anunțului de licitație lansat de companie. Termenul limită de depunere a ofertelor este 7 martie. Bugetul proiectului este, potrivit datelor din anunț, de 643 de milioane de lei.
“Construire centrală fotovoltaică, compusă din panouri fotovoltaice, dispecerat energetic, branșamente electrice, construcții și instalații electrice și împrejmuire” este denumirea proiectului. Parcul fotovoltaic va avea o capacitate de 110 MWp, cu o producție totală estimată de energie electrică de 2,75 TWh într-o perioadă de 20 de ani, ceea ce se traduce într-o reduecere a emisiilor de 1,7 milioane de tone de CO2 în cei 20 de ani. Din datele din studiul de fezabilitate se înțelege că parcul va avea și o unitate de stocare, cu baterii Litiu-Ion.
Copper Beech Urban Development a primit, în septembrie, o finanțare de circa 74 de milioane de lei, bani europeni, prin PNRR, aceasta fiind de departe cea mai mare finanțare dintre cele 12 pentru care Ministerul Energiei a anunțat atunci că semnează contracte de finanțare.
Potrivit reprezentanților ministerului, finanțarea se acordă pentru un parc fotovoltaic de 110 MW care urmează să fie amplasat în localitatea Bucșani, județul Giurgiu. Copper Beech Urban Development are ca obiect de activitate producția de energie electrică și este deținută de Copper Beech Group din Cipru (95%) și Dinesh Dhamija (5%), potrivit datelor consultate de Economica.net în platforma Termene.ro. Firma are un punct de lucru la Bucșani, județul Giurgiu, acolo unde compania deține un teren arabil de 1,3 milioane mp.
„Parcul solar reprezintă prima fază a unui proiect mai amplu, având o capacitate cumulativă de 270 MWe şi o investiţie suplimentară de 820 de milioane de lei. Dorim să avem o capacitate totală de 270 MWe, prin intermediul căreia intenţionăm să aducem schimbări majore pe peisajul energetic din România şi să atingem o capacitate totală de aproape 1 GWe până în 2026”, spunea Dinesh Dhamija anul trecut.
De altfel, firma are deja semnat un contract de racordare pentru un parc fotovoltaic de mai mari dimensiuni, 221 MW, care urmează să fe construit în Bucșani. Dinesh Dhamija este un om de afaceri britanic, de origine indiană, și care a fost membru al Parlamentului European. Britanicul face afaceri în România dinainte de criza din 2008. Acesta a fost asociat cu Diwaker Singh în mai multe proiecte pe plan local.