Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a apreciat marţi că gestionarea apei va fi “cea mai importantă temă” în anii care urmează din perspectiva mediului, subliniind că problematica nu trebuie privită doar din perspectiva riscului de inundaţii, ci şi a secetei sau a lipsei accesului la apă potabilă, transmite Agerpres.
“Eu cred că anul 2025 va fi anul în care, indiferent cine va fi ministrul Mediului, tema principală a discuţiei va fi apa. Că vom discuta despre Delta Dunării, că vom discuta despre bazinul hidrografic al Dunării – şi nu suntem relaxaţi, în aceste zile, când vorbim despre Dunăre, toată Europa e în alertă, mai ales în vecinătatea României – în Ungaria, în Austria, şi noi suntem în alertă -, fie că discutăm despre Marea Neagră, fie că discutăm despre toate cursurile de apă din România, toate bazinele hidrografice, eu cred că anul 2025 şi mulţi ani care vor urma vor fi despre apă, despre cum gestionăm această resursă, care nu este infinită, pe care o putem pierde foarte uşor, indiferent dacă discutăm despre apa din subteran sau despre apa supraterană şi despre modul în care vom refolosi apa, vom economisi apa”, a spus ministrul Mircea Fechet.
Ciclonul care a afectat mai multe state europene, inclusiv România, a arătat “cât de vulnerabili suntem în faţa naturii şi a apelor”, a declarat ministrul. De asemenea, a subliniat importanţa unor soluţii “inovatoare”, în contextul realităţilor climatice actuale.
“Din punct de vedere tehnic, probabil că modul în care vom gestiona aceste noi situaţii este unul extrem de complex. Am stat de vorbă cu comunităţile locale – ele sunt primele care trebuie întrebate – şi am primit diferite răspunsuri. Unii spun că avem nevoie de mai mult beton, alţii spun că, dimpotrivă, soluţiile mai apropiate de natură, cele despre care se discută atât de mult în aceste zile la Bruxelles şi nu numai, ar putea fi mai eficiente. Eu cred că va trebui să găsim un mix între cele două, să nu abandonăm niciuna dintre categorii”, a mai spus Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a declarat că statisticile de acum zeci de ani “nu mai sunt valabile”, în contextul în care în fiecare an sunt atinse noi recorduri în ce priveşte situaţia climatică, mai arată Agerpres.
Într-un interviu acordat Energy Magazine, Bogdan Antonescu, fizician specializat în fenomene meteo extreme, lector în cadrul Facultății de Fizică (Universitatea din București) și cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, ne-a spus cât de vulnerabilă este România la aceste schimbări și care sunt prognozele. Potrivit acestuia, nu doar fenomenele meteo extreme individuale, ci și combinațiile acestora devin din ce în ce mai frecvente și mai periculoase. El a explicat care va fi „noul normal” la nivel național, pe baza observațiilor și simulărilor numerice de până acum: „O să vedem o Românie împărțită în două”.
Guvernul a aprobat ajutoare de urgență pentru Galați
Peste 25.000 de gospodării au fost afectate de lipsa energiei electrice din cauza inundațiilor devastatoare din ultimele zile, însă, datorită intervențiilor neobosite ale echipelor tehnice, alimentarea a fost restabilită în proporție de peste 90%, potrivit datelor comunicate ieri de Ministerul Energiei.
Totodată, Guvernul a alocat 55 de milioane de lei pentru comunităţile din judeţul Galaţi afectate de inundaţii, a anunţat, marţi, Prefectura, potrivit Agerpres. Conform Hotărârii de Guvern adoptate pe 16 septembrie, fiecare familie sau persoană singură afectată de inundaţii va primi un ajutor financiar de 10.000 de lei. Pentru acele familii care au înregistrat şi victime în urma acestor evenimente tragice, se va acorda suplimentar suma de 10.000 de lei.
(Foto: Ministerul Afacerilor Interne, Facebook)