Ministrul Energiei Sebastian Burduja susține că România are obiectivul ambițios de a atinge neutralitatea climatică în anul 2045, față de ținta Uniunii Europene de a ajunge la acest obiectiv cinci ani mai târziu.
Oficialul a adăugat că prin Strategia Energetică, România urmărește să aibă mai bine de jumătate din puterea instalată în producţia de energie verde, iar planurile de investiții susțin această dezvoltare.
„Investind cu producţie mai multă, preţurile ar trebui să scadă. Şi sunt convins că vor scădea. Şi cred că asta am reuşit să investim, să lansăm programe, să lansăm proiecte. Câteva exemple: investiţia unu din PNRR, 300 de contracte, 460 de milioane de euro, sperăm, 1.800 MW noi solar şi eolian”, a adăugat Burduja în cadrul PowerShift Summit, organizat marți la București.
Ministrul a prezentat și situația programelor de finanțare gestionare de către Ministrul Energiei.
„Din Fondul pentru Modernizare 815 milioane (de euro – n.r.) producţie şi auto-consum, unde pe partea de producţie am depăşit cu mult bugetul alocat prin toate solicitările primite. La auto-consum, din 400 şi ceva de milioane, doar 100 de milioane. Deci tot ce este eligibil vom finanţa şi ne pregătim, în câteva săptămâni, să relansăm apelul pentru auto-consum. Pentru că dacă vorbim şi de competitivitatea industriei economiei româneşti, genul acesta de investiţii pot să vină în sprijinul companiilor care să-şi reducă facturile la utilităţi, să aibă energie curată”, a explicat Burduja.
Referitor la schema contractelor pentru diferenţă CfD, ministrul a explicat că până la finalul anului ar putea fi semnate contractele sau se vor trimite spre semnare către beneficiari.