Prezent la Conferința internațională ETCSEE 2024 – Energy Trading Central & South Eastern Europe, Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, a afirmat: “Investitorii au nevoie de o legislație clară, simplă și previzibilă și de lichiditate in piață. În România sunt multe provocări, mai ales partea de reglementare: se aplică o impozitare aș putea spune excesivă pentru producători, furnizori si traderi; avem instabilitate legislativă; lipsește lichiditatea în piața angro. Un lucru bun în ce privește investițiile în producția de energie din surse regenerabile în România este că, față de alte părți din Europa, încă mai există loc; și timpul pentru a aduce o investitie de la 0 la funcționarea comercială este relativ scurt. Referitor la PPA-uri, în ultimii ani a existat o lipsă de interes, însă situația s-a schimbat, volatilitatea prețurilor începe să se reducă, nivelul acestora este mai scăzut față de perioada de criză, dar nu foarte mult, ceea ce ar trebui să crească apetitul privind încheierea de contracte tip PPA”.
Laurențiu Urluescu a transmis participanților la ETCSEE 2024 că un nou subiect care îngrijorează, mai ales pe termen lung, este reducerea consumului: “După multiple campanii de îmbunătățire a eficienței și perioada de criza energetică care a afectat unele industrii, consumul de energie s-a redus. Ținând cont de noile investiții anunțate în productia de energie electrică, ne așteptăm ca lipsa consumului să afecteze întregul sector energetic: atât producătorii și furnizorii, cât și operatorul de sistem”.
Președintele AFEER a mai precizat că în România nu există o piață pentru Garanțiile de Origine (GO). “Sperăm cu adevărat că autoritatile din Romania să înceapă cât mai curând înregistrarea la AIB (Association of Issuing Body), pentru a putea pune bazele unei piețe reale si corecte pentru GO. Observăm în ultimul timp o solicitare din ce in ce mai mare a acestor GO de către consumatori, mai ales ca urmare a implementării politicii ESG; din păcate, furnizorii au avut dificultăți majore în obținerea acestor GO în condițiile unei piețe reglementate.
Mai mult, estimarea noastră este că numărul maxim de GO ce pot fi emise nu poate acoperi mai mult de 50% din consumul țării, în timp ce consumatorii noncasnici reprezintă peste 70%. În scenariul foarte probabil în care implementarea ESG va crește, ne așteptăm la o criză de GO. Pentru a preveni aceasta criză, noi, AFEER, împreună cu alte 6 asociații din Romania am agreat o poziție comună pe această temă, solicitând în mod ferm autorităților să implementeze o piață de tranzacționare a GO în mod independent de tranzacționarea de energie și să facă demersurile necesare pentru înregistrarea la AIB, astfel încât consumatorii din România să-și asigure necesarul de GO din surse locale. Trebuie să recunoaștem suportul arătat de autoritățile din România, care au făcut deja primul pas, respectiv alocarea GO pe mecanismul MACEE.