Hidrocentrala de la Porțile de Fier I funcționează la capacitate maximă, a anunțat Hidroelectrica într-un comunicat de presă.
Hidroagregatul nr 1 a fost pus în funcțiune după doi ani de lucrări de retehnologizare.
Proiectul în valoare de aproximativ 55 milioane lei, demarat în luna iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică.
Contractul pentru aceste lucrări a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară.
Hidrocentrala Porțile de Fier producă 10% din necesarul României de energie electrică
Procesul reprezintă o premieră pentru Hidroelectrica, în cadrul unui proiect atât de complex, fiind implicate doar Hidroelectrica și societățile sale afiliate – SSH Hidroserv și UCMH Reșița. Evidențiind astfel capacitatea Hidroelectrica și a partenerilor săi de a realiza lucrări tehnice majore, esențiale pentru siguranța și performanța Sistemului Energetic Național.
Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I reprezintă un pilon fundamental în activitatea Hidroelectrica.
Situat la granița dintre România și Serbia, pe fluviul Dunărea este una dintre cele mai mari și mai importante din Europa. Cu o capacitate de producție semnificativă, Porțile de Fier asigură aproximativ 40% din totalul producției Hidroelectrica, fiind astfel un contributor esențial la îndeplinirea obiectivelor de furnizare a energiei electrice într-un mod fiabil și eficient.
Centrala Hidroelectrica de la Porțile de Fier I are după retehnologizare o producție de energie electrică anuală de proiect de 5.241.000 Mwh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producția la nivel național.
În plus, centrala asigură aproape jumatate din serviciile tehnologice de sistem din România.