Hartă digitală cu peste 200 de proiecte agrisolare din Europa

Scris de | 16 May, 2024
Hartă digitală cu peste 200 de proiecte agrisolare din Europa
Parc fotovoltaic - sursa foto: Pixabay.com

SolarPower Europe a lansat prima hartă digitală care cuprinde proiecte agrisolare din întreaga Europă, atât proiecte pilot, cât și comerciale. Platforma inovatoare prezintă peste 200 de proiecte agrisolare care acoperă 10 țări europene. Cu o capacitate combinată care depășește 15 GW, aceste proiecte agrisolare reprezintă un pas semnificativ în integrarea energiei solare cu practicile agricole, a transmis organizația, într-un comunicat de presă.

Agrisolar, referindu-se la integrarea proiectelor fotovoltaice solare într-o activitate agricolă, include implementarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul clădirilor agricole, panouri fotovoltaice (PV) integrate în sistemele de irigare și agrivoltaice.

Harta evidențiază o gamă diversă de tehnologii, inclusiv PV montate pe sol, PV între rânduri, PV dinamic, PV suspendat, PV pe acoperișurile fermelor și sere fotovoltaice, adaptate pentru a încorpora diverse activități agricole.

Eva Vandest, Șef de grup al Afacerilor Publice, expert agrisolar global la Amarenco și Președintele Grupului de Lucru privind Utilizarea Terenurilor și Permisele din cadrul SolarPower Europe, și-a exprimat entuziasmul față de această inițiativă, declarând:

„Cu această hartă digitală oferind o privire de ansamblu asupra instalațiilor Agri-PV din Europa, ne propunem să ilustrăm dezvoltarea actuală a acestui sector și să facilităm urmărirea progresului său. Este evident că diverse tipuri de instalații au fost construite conform recomandărilor SolarPower Europe, favorizând o gamă largă de soluții pentru a răspunde nevoilor diverse ale sectorului agricol.”

Lina Dubina, Consilier de Politică în domeniul Sustenabilității la SolarPower Europe, a declarat:

„Această hartă dezvăluie modul în care agrisolarul și agricultura pot merge mână în mână pentru a susține o multitudine de culturi precum vița de vie, plantele fructifere, grădinăritul de piață, grâul, orzul și altele. Agrisolarul poate, de asemenea, să se integreze în practicile de creștere a animalelor, inclusiv pășunatul oilor, vacilor, găinilor și apiculturii.”

Dubina a continuat: „Multe proiecte agrisolare prezentate pe hartă includ inițiative de biodiversitate menite să conserve și să îmbunătățească ecosistemele. Aceste inițiative includ monitorizarea florilor sălbatice și a diverselor specii de animale, subliniind în continuare beneficiile ambientale ale integrării agrisolare.”

Harta oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a proiectelor din Elveția, Franța (inclusiv regiunile exterioare), Olanda, Lituania, Germania, Spania, Italia, Belgia, Austria și Regatul Unit, servind drept resursă valoroasă pentru părțile interesate de intersecția dintre energia solară și agricultură. Proiectul va fi în curs de desfășurare, cu scopul de a oferi cea mai cuprinzătoare imagine de ansamblu a proiectelor agrisolare din Europa dezvoltatorilor de energie solară, fermierilor, cercetătorilor și factorilor de decizie politică, potrivit comunicatului. Harta este disponibilă aici: https://agrisolareurope.org/map/