Necesarul de investiții în sistemul de distribuție de energie electrică din România este estimat între 9,2 și 11,5 miliarde de euro între 2020 și 2030, potrivit unui raport al Energy Policy Group (EPG).
În cadrul estimărilor au fost incluse și proiecte propuse, precum cele două cabluri de curent continuu la înaltă tensiune (HVDC): cablul submarin Georgia România (2,2 miliarde de euro) și cablul de interconectare România – Ungaria pe direcția Arad – Constanța Sud (2,75 miliarde de euro).
Investițiile sunt cu atât mai importante cu cât consumul de energie electrică al României ar urma să crească cu aproximativ 38% în perioada 2021 – 2030, de la 46,5 TWh la 64,0 TWh, potrivit propunerii de revizuire a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).
EPG propune o serie de măsuri care ar stimula investițiile în rețele de distribuție. Printre acestea se numără stimularea operatorilor de distribuție (OSD) de a folosi fondurile UE pentru investiții în noua perioada de reglementare.
Totodată, se menționează varianta creșterii finanțării prin mecanismele financiare UE, precum Fondul de Modernizare (FM).
În prezent, a doua cea mai importantă sursă de finanțare pentru investițiile în rețelele de energie electrică din România, pe lângă veniturile de tarife, este reprezentată de sumele din FM. Acesta include două scheme de sprijin legate de rețea: una dedicată OST, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de milioane de euro, și o alta pentru OSD, bazată pe licitații, care reprezintă 1,1 miliarde de euro.
Totodată, EPG sugerează că strategia industrială a României ar trebui să fie corelată cu diversele planuri de investiții elaborate pentru fiecare segment din sectorul energiei.
Analiza mai prezintă nevoia de pregătire a noilor generații de ingineri și specialiști tehnici pentru sistemul electroenergetic național, dar și pregătirea pentru un scenariu de back-up, în care necesarul de investiții estimat nu va fi realizat până în anul 2030.