Operatorul rețelei de electricitate din Olanda trece la raționalizarea consumului industrial, dar și al conectării unor noi consumatori și prosumatori. Din cauza problemelor de echilibrare, după ce un sfert din locuințe și-au instalat fotovoltaice, operatorii oferă tarife orare, mai mici la prânz, iar firmele mari au praguri de consum și de deconectare la orele de vârf, scrie Financial Times.
Experiența Olandei este un avertisment pentru tot restul Uniunii Europene privind nevoia unor investiții masive în noi conexiuni și rețele de energie electrică, pe măsură ce se realizează trecerea la o economie verde.
Operatorul național Tennet (echivalentul Transelectrica) are o listă cu aproape 12 mii de cereri de conectare la rețea, pe care le-a pus în așteptare, deși printre acestea se numără clădiri publice precum spitale sau stații de pompieri, dar și mii de locuințe noi. Operatorii regionali de rețea au început să ofere gospodăriilor contracte cu tarif redus pentru consumul în afara orelor de vârf, de exemplu între 11:00 și 15:00 (când producția fotovoltaică crește, dar consumul este redus), dar și alte oferte flexibile, cu tarife mai mari seara și mai reduse în timpul zilei (când producția scade) sau al nopții (când consumul scade). De asemenea, operatorii vor oferi marilor consumatori industriali contracte prin care acestora li se interzice să folosească rețeaua la orele de vârf, primind la schimb tarife mai mici pe intervalele orare în care consumul este mai redus.
Haga a lansat, de asemenea, o campanie publicitară de “utilizare mai conștientă a energiei”, prin care consumatorii sunt încurajați să-și încarce bicicletele și mașinile electrice în afara intervalului orar dintre 16:00 și 21:00, când rețeaua este supusă celei mai mari solicitări.
Olanda se numără printre țările din Europa care s-au mișcat cel mai rapid către “electrificare”, în 2023 fiind oprită producția la zăcământul de gaze Groningen. Peste 2,6 milioane de gospodării (circa un sfert din total) au acum panouri fotovoltaice pe acoperișuri.
Dar estimările arată că țara are nevoie de circa 200 de miliarde de euro investiții în rețeaua de transport a energiei electrice, iar acest lucru greu poate fi finalizat înainte de 2040. Din această cauză, cererile de racordare la rețea, amânate cu anii, frânează creșterea economică și ar putea forța companiile să își regândească planurile de investiții.
Guvernul planifică finanțarea uriașei investiții din vânzarea rețelei Tennet, evaluată la aproximativ 20 de miliarde de euro, dar, mai arată FT, restul până la 200 de miliarde nu poate veni decât din creșteri de tarife pentru energie. Deși acestea sunt deja mai mari decât în Franța, se preconizează că tarifele vor crește cu 4,5% pe an până în 2034.