Energy Expo - Join the revolution

Electromontaj pregătește racordarea parcului eolian Vifor la Sistemul energetic national

Scris de | 17 June, 2024
Electromontaj pregătește racordarea parcului eolian Vifor la Sistemul energetic national

Grupul Electromontaj anunță începerea unui nou proiect pe energie verde prin semnarea parteneriatului cu Vestas pentru proiectarea și execuția instalațiilor de racordare la Sistemul Energetic Național (SEN) a noii centrale eoliene Vifor, cu o putere planificată de 460 MW.

În urma câștigării licitației, Electromontaj a semnat contractul pentru proiectarea și execuția instalațiilor de racordare la Sistemul Energetic Național al parcului eolian Vifor, prin proiectarea și construirea stației electrice de conexiuni 400kV și a stației  de transformare 400/33kV, precum și a liniei electrice aeriene 400kV dublu circuit prin care centrala va evacua puterea produsa în linia aeriană electrică 400kV existentă.

Parcul eolian Vifor, care constă în 72 de grupuri turbina-generator eoliene de 6,4 MW fiecare, proiectat pentru a genera o capacitate totală de 460 MW, este amplasat în județul Buzău și este unul dintre cele mai mari din țară.

Lucrările contractate de Electromontaj sunt:

  • Proiectarea si construirea noii stații de transformare de conexiune de 400kV Pogoanele,
  • Proiectarea si construirea noii stații de utilizator de 400/33kV CEE Vifor care va fi echipata cu 2 unitati de transformare de cate 260MVA,
  • Racordul în linia electrică aeriană 400kV Gura Ialomiței – Stâlpu, linie proiectată și executată tot de Electromontaj.

Racordarea în linia electrică de înaltă tensiune de 400kV deja existentă se va realiza prin secționarea acesteia și construirea unui tronson nou dublu circuit până la stația nouă 400kV Pogoanele. Astfel vor rezulta două linii noi 400kV: Gura Ialomiței – Pogoanele și Pogoanele – Stâlpu.

Proiectul implică și adaptarea instalațiilor existente în stațiile adiacente, necesare pentru buna funcționare a instalațiilor de protecție, automatizări și telecomunicații.

Racordarea noii centrale eoliene direct în rețeaua de transport la tensiunea de 400kV va asigura evacuarea cu eficiență economică maximă a energiei produse din sursă regenerabilă, în condiții de maximă siguranță și fiabilitate.

„Suntem mândri să contribuim la tranziția energetică a României prin acest proiect ambițios. Colaborarea cu Vestas și utilizarea tehnologiilor de ultimă generație ne permit să asigurăm eficiența și fiabilitatea maximă a sistemului, susținând astfel obiectivele noastre de sustenabilitate și inovare.”, declară Ionuț Tănăsoaica, Director General Electromontaj.

Electromontaj va derula si gestiona cu resurse proprii activitățile de proiectare și construire a instalațiilor noi în regim EPC (Engineering, Procurement and Construction), iar proiectul de maximă complexitate se va realiza cu echipamente și sisteme de ultimă generație.

Construcția proiectului a început în mai 2024 și este planificată să se finalizeze la finalul anului 2025.

Etichete: , , , ,