Delgaz Grid investește 240 de milioane de lei în linii electrice de înaltă tensiune cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.
Delgaz Grid a depus, până acum, un număr de 20 de proiecte de investiții, în valoare totală de 3,3 miliarde de lei, pentru a obține o finanțare de 2,6 miliarde de lei din Fondul pentru Modernizare, diferența fiind asigurată de companie.
Șase proiecte, în valoare de 900 milioane de lei, cu o cofinanțare de aproape 700 de milioane lei, au fost deja aprobate și contractele de finanțare semnate.
Pachetul de 20 de proiecte se referă la: modernizări de stații de transformare, rețele de înaltă, medie și joasă tensiune, posturi de transformare, contorizare SMART, precum și la creșterea capacității rețelelor.
Cele două proiecte de modernizare a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune, din care pentru unul a fost semnat contractul de finanțare, au o valoare totală de 243 milioane de lei, din care 190 de milioane de lei reprezintă finanțarea din Fondul pentru Modernizare.
Cristian Secoșan, director general Delgaz Grid: „Rețeaua de înaltă tensiune este vitală pentru preluarea energiei generate de marile parcuri eoliene sau fotovoltaice. De aceea investim susținut în dezvoltarea și creșterea capacității sistemului de distribuție, atât din surse proprii, cât și din finanțări atrase din Fonduri europene, prin intermediul Fondului pentru Modernizare”.
Principalele lucrări avute în vedere sunt montarea a aproape 1.350 de km de conductoare cu capacitate mărită și a circa 400 de stâlpi, montarea și integrarea în SCADA a unui sistem DLR (Dynamic Line Rating – este o tehnologie utilizată pentru a evalua capacitatea de transmisie a liniilor electrice în timp real, în funcție de condițiile de mediu și contribuie la utilizarea optimă a rețelei).
Lista completă a proiectelor depuse pentru finanțare din Fondul pentru Modernizare precum și scurte descrieri ale acestora sunt disponibile pe site-ul Delgaz Grid.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.