Colaborare România-Norvegia pentru cercetare și inovare în domeniul climei și tranziției verzi

Scris de | 21 December, 2024
Colaborare România-Norvegia pentru cercetare și inovare în domeniul climei și tranziției verzi
Johannes Falk Paulsen, Directorul Adjunct al Universității din Oslo, alaturi de delegatia de cercetatori romani in Norvegia, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions

O delegație formată din reprezentanți ai unor institute de cercetare naționale și ai Cancelariei Prim-Ministrului României a efectuat o vizită de lucru în Norvegia, între 9 și 12 decembrie, pentru a explora ecosistemul de cercetare și inovare din această țară cu o bogată tradiție în domeniu. Vizita de lucru, la care a participat și Energy Magazine, face parte din proiectul Climate Paths: Innovative Methods for Mitigating Climate and Environmental Impact, ce urmărește să întărească cooperarea dintre România și Norvegia în domeniul cercetării privind schimbările climatice și tranziția verde. Totodată, scopul este de a ajuta institutele de cercetare să dezvolte soluții inovatoare la tematici relevante în zona schimbărilor climatice.

Proiectul Climate Paths este inițiat și implementat de Social Innovation Solutions, în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului și Smart Innovation Norway, finanțat de Innovation Norway, prin EEA Norway Grants, între august 2024 și februarie 2025.

Delegatie de cercetatori romani in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions
Delegatie reprezentanti institute romanesti de cercetare in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions

Proiectul întărește cooperarea între România și Norvegia în combaterea schimbărilor climatice și avansarea tranziției verzi. Scopul este de a dezvolta soluții inovative și sustenabile pentru provocările climatice ale Europei, susținând accelerarea tranziției verzi prin bune practici și transfer de tehnologie. Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru România de a colabora cu parteneri norvegieni în domeniul cercetării și inovării climatice și include un schimb de expertiză între experți din ambele țări pentru a identifica și adopta cele mai bune practici în tranziția verde.

Împreună, ne dorim să dezvoltăm soluții inovatoare care să abordeze provocările climatice cu care se confruntă Europa. Acest proiect este oportunitatea de a învăța unii de la alții, și de a construi un parteneriat de lungă durată în domeniul cercetării și inovației climatice”, arată Social Innovation Solutions.

Delegatie reprezentanti institute romanesti de cercetare in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions
Delegatie reprezentanti institute romanesti de cercetare in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions

Șaisprezece cercetători din institutele și universitățile românești au făcut schimb de idei cu parteneri norvegieni, universități, institute de cercetare și incubatoare de business, pentru modele de bune practici. De asemenea, au aflat mai multe despre cum funcționează ecosistemul de cercetare din Norvegia și despre cum ar putea exista o colaborare în ceea ce privește proiectele de cercetare și diferite granturi.

Cercetătorii români s-au întâlnit cu lideri din domeniul cercetării și sustenabilității de la Consiliul Norvegian de Cercetare, Universitatea din Oslo, Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții (NMBU), Centrul Național pentru Agricultură Urbană. De asemenea, am vizitat Centrul de Inovare BIT și incubatorul Aggrator – un partener de creștere pentru startup-uri și scale-up-uri care dezvoltă soluții în domeniul tehnologiei agroalimentare și al sustenabilității mediului.

Delegatie de cercetatori romani in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions
Bjarne Tvete, CEO Aggrator, alaturi de delegatia de cercetatori romani in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions

Un alt model de bună practică explorat a fost acceleratorul EIK Lab, un makerspace dezvoltat de studenți de la NMBU într-un garaj și transformat într-un laborator de inovare. Prin intermediul EIK Lab, studenții dezvoltă soluții care îi ajută să devină mai competitivi pe piața muncii, răspunzând totodată în mod direct unor probleme reale din economie.

Încercăm nu doar să dezvoltăm aceste relații bilaterale, ci și să îi ajutăm pe cercetătorii români să înțeleagă moduri diferite de a face cercetare și să adauge mai multă cercetare climatică sau soluții climatice la ce fac ei”, a declarat, la sediul Consiliul Norvegian de Cercetare, Ciprian Stănescu, președinte Social Innovation Solutions. De asemenea, e nevoie de o înțelegere mai bună a modului în care cercetarea poate fi conectată cu mediul de afaceri, pentru a crea valoare economică.

Alexandra Petcu – Head of Innovation & Technology Transfer, Universitatea de Vest din Timișoara: „Această vizită a fost extrem de fructuoasă. Combinația dintre inovație, transfer de tehnologie, antreprenoriat și abordarea sustenabilității a fost cu adevărat fundamentală pentru această experiență. Tot ceea ce am văzut a fost foarte util, în sensul că nu doar că am înțeles mai bine modalitățile de a ne conecta cu partenerii norvegieni pentru proiecte potențiale, dar am asistat și direct la modul în care se experimentează pentru a valorifica rezultatele cercetării, ceea ce reprezintă, de fapt, o parte esențială a activității mele.”

Delegatie reprezentanti institute romanesti de cercetare in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions
Delegatie reprezentanti institute romanesti de cercetare in Oslo, 9-12 decembrie 2024 / Sursa foto: Social Innovation Solutions

Am înțeles că vom deveni mai buni în ceea ce facem fiecare dacă vom arăta deschidere către colaborare, dacă vom răspunde nevoilor actuale ale societății și dacă ne vom uita în continuare către generațiile tinere care vin, spre a le pune mai mult în valoare creativitatea și spiritul inovator”, a spus Tăchiță Vlad-Bubulac, cercetător științific la Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni”, în urma vizitei de lucru din Oslo.

Bjarne Tvete, CEO Aggrator: „Este cu adevărat valoros să întâlnești alți oameni care doresc să rezolve unele dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi, fie că vorbim despre schimbările climatice sau despre aprovizionarea cu alimente. Modul în care putem face acest lucru este printr-o colaborare mai bună în domeniul cercetării, făcând-o mai accesibilă și eliminând cât mai multe obstacole pentru a putea implementa soluții și servicii noi mai rapid.”

Thomas Mikkelsen, Head of International Operations, Smart Innovation Norway: “Proiectele de colaborare între țări, între culturi diferite și între cercetători diferiți sunt cu adevărat benefice. Ceea ce ne întrebăm acum este: cum putem duce acest lucru mai departe? Cum putem crea oportunități și mai mari pentru a lucra împreună la nivel internațional? Pentru că, din acest proiect, am învățat foarte clar că, atunci când lucrăm împreună, unu plus unu este mult mai mult decât doi.”

Sprijinirea institutelor de cercetare din România este esențială, atât pe plan național, cât și în proiecte bilaterale. Ele reprezintă baza pentru dezvoltarea unor soluții competitive și sustenabile, iar o colaborare internațională asigură acces la expertiză avansată și resurse care îi pot ajuta să-și transforme ideile în rezultate tangibile. Plecăm din Oslo cu gândul de a-i sprijini în noi parteneriate, în elaborarea propunerilor de proiect sau traininguri adaptate cerințelor finanțatorilor“, a declarat Mariana Stan, Project Manager, Social Innovation Solutions.

Dincolo de oportunitatea de a înțelege modele de succes ale partenerilor de discuție norvegieni, vizita de lucru a fost o ocazie pentru cercetătorii români de a se cunoaște mai bine între ei și de a crea astfel conexiuni.

Vezi, aici, un scurt video cu declarații ale unora dintre cei prezenți:

Climate Solutions Forum 2024: Cercetătorii români au nevoie de sprijin

Tot ca parte a proiectului Climate Paths, a fost organizat Climate Solutions Forum 2024, între 17-18 octombrie la Palatul Parlamentului și Palatul Victoria. Evenimentul a reunit 150 de institute de cercetare și reprezentanți ai mediului de business în prima zi, completați de reprezentanți ai mediului instituțional, și 90 de institute de cercetare din întreaga țară în cea de-a doua zi, dedicată grupurilor de lucru de la guvern.

Concluziile generale ale Climate Solutions Forum au reliefat nevoia acută a institutelor de cercetare de a fi aduse la masa discuțiilor de la nivel instituțional, să fie consultate și incluse în planurile sau strategiile pe inovare. De asemenea, România nu știe să își promoveze ideile în inovare, pentru că nu există un suport instituțional, atât la nivel de legislație, cât și la nivel de parteneriate naționale și internaționale. Institutele de cercetare își dezvoltă propriile canale de parteneriate pentru a-și promova inovațiile și obține finanțări.

Un Ghid de bune practici pentru tranziția verde va fi lansat în ianuarie 2025, cu input din partea instituțiilor publice, cercetătorilor și reprezentanților din afaceri din România și Norvegia.